Güneş ve Hiperpigmentasyon (Cilt Lekeleri)

Hiperpigmentasyon, melanositlerden (ciltte renk pigmenti üreten hücre) aşırı melanin (renk pigmenti) üretilmesi sonucunda anormal cilt koyulaşmasıdır. Bu durum halk arasında ‘leke’ olarak bilinir. 

Melanositlerin sayı ve fonksiyonlarındaki artışın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Güneş ışınları, kozmetikler, ilaç kullanımı, metabolik sorunlar, genetik faktörler, ileri yaş hiperpigmentasyonun oluşma nedenleri arasındadır. 

Hiperpigmentasyon Çeşitleri;

  1. Post-enflamatuar Hiperpigmentasyon: Deride akne, atopik dermatit (ekzema), kontakt dermatit gibi hastalıklar ya da dermakozmetik uygulamalar ile ortaya çıkan enflamasyon sonucu gelişen hiperpigmentasyondur.  
  2. Melazma: Melazma, ciltte siyah veya kahverengi lekeler oluşmasıdır. Derideki melanosit hücrelerinin aşırı melanin üretiminden kaynaklanır. 
  3. Kloazma: Gebelikte değişen hormonlar sonucu gelişen, yüzün daha çok alın, çene, dudak üstü ve burun kenarlarında görülen melazmalardır. 
  4. Çil (Efelid): Genellikle açık tenlilerde görülen, ciltte güneşe maruz kalma sonucu beliren ufak lekelerdir. 
  5. Lentigo: Güneşe maruziyet sonucu ortaya çıkan, 60 yaş ve üzeri kişilerde görülen yaşlılık lekesi olarak da bilinen hiperpigmentasyondur. 

 UV ışınları cildin renk hücreleri melanositleri uyararak üretilen renk pigmenti miktarında artışa neden olur. Fazla üretilen renk pigmenti cilt yüzeyinde birikir ve normalin dışında bir pigmentasyona yani ciltte lekelenmeye yol açar (hiperpigmentasyon).