Akne, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin (cilt altındaki yağ üreten bezlerin) tıkanmasıyla sonuçlanan ve sivilcelere neden olan yaygın bir cilt sorunudur.
Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur. Genellikle yüz, alın, göğüs, üst sırt ve omuzlarda görülür. Akne her yaştan insanı etkilemekle birlikte, en yaygın gençler arasında görülür.
Güneşin akne belirtileri üzerinde 2 türlü etkisi vardır.
- Aknenin ardından enflamasyona bağlı leke oluşumu
Cilt üzerinde gerçekleşen enflamatuar süreçler, yaralanmalar, akne oluşumu vb. gibi durumlar neticesinde cilde rengini veren melanosit hücrelerinden fazlaca renk pigmenti üretimi gerçekleşmektedir. Aşırı üretilen renk pigmentleri cildin bu hasarlı yüzeylerinde birikir ve sonuç olarak ciltte lekelenmeler gözlemlenir.
Akne lezyonlarına sahip kişilerde akne kaynaklı lekelenme görülmesi hastalarda endişe yaratmakta ve bu pigmentasyon problemleri bazen 1 yıla yakın sürerken bazen de 5 yıla kadar devam edebilmektedir.
Ayrıca güneş ışınları ciltte yağ üretiminden sorumlu yağ bezlerinin büyümesine ve daha fazla yağ üretmesine neden olduğu da bilinmektedir. Aşırı yağ üretimi de akne şikayetlerini artırmaktadır. Bu kısır döngü leke olarak hastaların karşısına çıkabilmektedir.
2. Akne tedavisinde kullanılan ilaçların güneş hassasiyeti yaratması
Akne tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar cildin yağ bezlerini tamamen kurutarak hassaslaşmasına neden olmaktadır. Bu durum karşısında cilt UV ışınlarına karşı çok daha hassas hale gelir ve ışığa karşı duyarlılık reaksiyonları gösterebilmektedir.