Güneşe aşırı maruz kalmanın ilk andaki etkisi; eritem (kızarıklık), güneş yanığı, su toplaması gibi rahatsızlık verici şikâyetlerdir.
Güneşin uzun dönem etkileri
Hiperplazi: Güneşe maruz kalan deri, güneşten korunmak için normal olmayan bir oranda çoğalıp kalınlaşır; köselemsi, kaba ve sert bir hal alır.
Hiperpigmentasyon: Kalınlaşan deride (hiperplazi olan), pigmentlerdeki değişikliklerle oluşur. Bu lekeler, zaman içinde ve güneşin de etkisiyle koyulaşır.
Foto yaşlanma: Yaşa değil, güneşe bağlı yaşlanmadır. Tipik olarak tarımla uğraşanlarda ve denizcilerde görülen kırışıklıklar böyledir. Yıllarca bronzlaşma tutkusu ile güneşlenen gençler de yaşları biraz ilerlediğinde foto yaşlanmanın sonuçlarıyla karşı karşıya kalırlar. Güneşe çok fazla maruz kalındığında, derideki kollajen lifleri yok olur. Elastin lifler ise dejenere olur. Bu durum deriyi tamamen desteksiz bırakır ve son derece derin çizgilerin meydana gelmesine neden olur.
Aktinik keratoz: Yüz ve el derisinde kahve renkli üzeri pürüzlü, pullu lekeler oluşmasıdır. Özellikle güneşli ülkelerde ve açık tenli insanlarda ortaya çıkar. Ülkemizde çok sayıda, aktinik keratoz vakası görülür. Güneşte fazla kalınırsa, genç yaşlarda da meydana gelebilir. Aktinik keratozlar zamanla, kötü huylu bir deri kanserine dönüşebilir.